Då och nu

För ett tag sedan så fick jag en förfrågan om att skriva ett inlägg om hur jag har utvecklats under den tiden som jag har bakat cupcakes. Det tyckte jag var ett väldigt roligt förslag! Jag tycker själv att det är väldigt spännande att se hur andra bakare utvecklas och förbättrar sina tekniker. Det som känns extra inspirerande är att man faktiskt kan bli betydligt mycket skickligare på ganska kort tid.
 
Så nu har jag iallafall samlat ihop några exempel som visar hur mina cupcakes såg ut för 1 år sedan och även hur dom ser ut idag.  :)
 
DÅ :
Så här såg min allra första cupcake ut för lite mer än 1 år sedan.
Frostingen var alldeles för hård och sprack när jag skulle spritsa den.
Jag strödde ett ätbart glittrande pulver över frostingen (som i ärlighetens namn ser lite märkligt ut).
Sockerblomman var färdigköpt från en bakbutik.
 
 
NU :
Jag har nu lärt mig hur viktigt det är att frostingen är rumstempererad och len när det är dags att spritsa,
annars är det svårt att få till en snygg frosting.
Skaka gärna ner frostingen ordentligt i påsen innan du börjar spritsa,
för att bli av med alla små luftbubblor.
 
Gör man en ros som på bilden är det snyggt att använda två olika nyanser
för att få ännu mer liv i blomman.
 
 
DÅ :
Så här såg min första blomma ut som jag gjorde i sockerpasta.
Väldigt enkel och okomplicerad.
 
Vi behöver inte ens gå in på vad som gick fel med frostingen här...
men det är inte en bra idé att blanda i saft från frysta blåbär i frostingen.
Big mistake! ;)
 
 
NU :
Nu försöker jag experimentera lite mer med att göra flera lager,
samt använda olika former och färger på blommorna.
 
 
 
DÅ :
Så här såg min första ros ut.
Jag rullade små bollar av sockerpasta som jag sedan plattade ut med fingret
och fäste en efter en med ätbart klister.
 
 
NU :
Nu använder jag mig av flowerpaste istället för sockerpasta när jag ska göra rosor.
Flowerpasten är lättare att arbeta med när man ska göra blommor
och man kan få rosenbladen mycket tunnare.
Jag använder mig av en utstickare i form av ett rosenblad och
sedan tunnar man ut kanterna på en liten gummidyna med ett särskilt vektyg (balltool).

 
 
Så det var några exempel på hur jag har utvecklats under den här tiden. Mina planer är att fortsätta träna och bli bättre och bättre. Jag tycker att det här är en så rolig och kreativ hobby. Att det dessutom är en väldigt god hobby gör ju inte saken sämre! ;)
 
Hoppas iallafall att jag kunde inspirera lite, så som många andra duktiga bakare insirerar mig!
 
 
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2013-01-20 Kl: 15:59:00 | I kategori: Cupcakes

Snabbt och lätt

I helgen hade vi middagsbesök och jag funderade på vad jag skulle bjuda på till dessert. Jag hade egentligen varken tid eller ork att ställa mig och baka i veckan.
 
Tänk så smidigt det är då att man redan har lite olika muffins i frysen som man bara kan plocka fram. Dekorationerna fick inspireras av färgen på muffinsformarna.
 
Det fick helt enkelt bli en favorit i repris från nyårsafton. Chokladmuffins med bitar av mintkrokant och en mintchokladfrosting. Jag fick mycket frosting över från förra gången, så den passade jag på att frysa in och kunde använda även den i helgen. Även fast allting varit fryst sedan tidigare, måste jag säga att den smakade precis lika gott den här gången som förra!
 
Så cupcakes måste inte alltid innebära en massa tidskrävande förarbete... det kan gå ganska snabbt och lätt också! :)
 
 
 
 
Mintchokladmuffins
 
1 dl kakao
2 dl mjölk
2 dl socker
150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
 
För mintchokladmuffins:
Några droppar pepparmintsarom
150 gram Marabou mintkrokant
 
 
1. Smält smöret och låt svalna.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
3. Rör i mjölk och smält smör.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en bunke och vänd försiktigt ner i smeten.
5. Hacka chokladen och rör i tillsammans med några droppar mintarom (efter smak och tycke).
5. Fyll muffinsformarna och grädda mitt i ugnen på 175 grader (va 14-17 minuter).
Publicerat: 2013-01-14 Kl: 18:48:00 | I kategori: Cupcakes

Lakrits & hallon

För en tid sedan föreslog min kära vän Linda att jag skulle göra en cupcake med smakerna lakrits och hallon. Av den enkla anledningen att hon älskar kombinationen lakrits och hallon. ;)
 
Varför inte tänkte jag! Det är alltid kul att testa nya förslag och idéer!
 
Det blev en hallonmuffin fylld med hallonkompott och en lakritsfrosting. Receptet på frostingen hade jag aldrig kunnat skriva ner, för det blev ett riktigt experiment. Jag använde mig av bland annat saltlakritssås i frostingen. Utmaningen blev att jag gärna ville ha så mycket lakritssmak som möjligt, men samtidigt ville jag ha så lite florsocker som möjligt också.
 
Det blev tillslut en väldigt god frosting, men nästa gång ska jag testa att använda mig av ett lakritspulver istället. Kombinationen hallon och lakrits kan jag varmt rekommendera!
 
 
 
Publicerat: 2013-01-08 Kl: 22:02:00 | I kategori: Cupcakes

Gott nytt år

Första dagen på år 2013 idag. Det kan vara väl värt att fira med årets första blogginlägg tycker jag.
 
Aftonen igår bjöd på god mat, bubblande dricka och sötsaker i goda vänners sällskap. Jag tycker om att nyårsafton verkligen känns som en nystart på många sätt. Man tar sig en funderare på vad man har varit med om det senaste året, samt blickar framåt med nya drömmar och ambitioner.
 
Min första cupcake bakade jag för bara drygt 1 år sedan. Det är fantastiskt roligt att titta tillbaka på gamla bilder och se hur otroligt mycket man har utvecklats på bara 1 år. Om man kan lära sig så mycket under den här korta tiden, så ser jag med spänning fram emot vad jag kommer ha lärt mig till nästa årsskifte.
 
Ett av mina mål för år 2013 är iallafall att fortsätta utvecklas med mitt bakande och dekorationer.
 
Jag önskar alla en god fortsättning och hoppas att det här kommer bli ett år med många nya spännande mål!
 
 
 
 
 
 
 
Min nyårscupcake bestod av en chokladmuffin med hela bitar av mintchoklad
samt en mintchokladfrosting.
Till det drack vi ett sött mousserande dessertvin.
 
 
 
Publicerat: 2013-01-01 Kl: 20:05:00 | I kategori: Cupcakes