Mjuk pepparkaka

Jag kan knappt förstå att det redan är tredje advent. Snart är det ju julafton! December är en så härlig månad där jag vill hinna med så mycket julmys som möjligt.
 
Förra veckan hade vi julfika med vännerna och då bjöd kompisen Frida på en fantastiskt god mjuk pepparkaka som hon brukar baka varje år. Den här mjuka pepparkakan är alltid lika god och jag kände att jag ville testa hennes recept. Nu i helgen var det dags för julmys med familjen så då passade jag på att testa nya receptet. 
 
Den här mjuka pepparkakan blir väldigt saftig och smakrik. Passar lika bra i en stor bakform som i små muffinsformar. På toppen hade jag en liten klick vit chokladfrosting. Som pricken över i:et!
 
Det här blev riktigt gott och det kommer nog bli en återkommande cupcake många jular framöver!
 
 
 
Mjuk pepparkaka
 

3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk kardemumma
1 krm malda nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 ägg

3 dl farinsocker (eller hälften farin och hälften muscavadosocker)
1 dl lingonsylt
1½ dl filmjölk
75 gram smält smör

 

1. Blanda mjöl, bikarbonat och alla kryddor i en skål.

2. Vispa ägg och socker poröst i en annan skål.

3. Rör ner lingonsylt, filmjölk och smör i äggblandingen.

4. Vänd till sist ner mjölblandningen.

 5. Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 12-15 minuter.

 

 
 
Publicerat: 2012-12-16 Kl: 20:04:00 | I kategori: Cupcakes

Guld & glitter

Det var ett litet tag sedan jag skrev något här på bloggen. Detta är på grund av att vi precis har flyttat till hus och har haft fullt upp med att komma i ordning. Men nu är dom flesta flyttlådor undanplockade och jag har hunnit göra julmysigt här i huset. Älskar alla juldekorationer och ljus som pryder varenda fönster.
 
För någon vecka sedan bakade jag en chokladig cupcake med guldskimrande dekorationer. Det blev en mörk chokladmuffin med vit chokladfrosting. Inuti fanns en syrlig hallonmousse. En väldigt god kombination! Inte minst om man nu gillar choklad. Men... vem gör inte det? ;)
 
Dekorationerna blev söta små blommor gjorda i sockerpasta och penslade med ett guldskimrande pulver. Kanterna målade jag med en guldfärg och mitten av blomman pryddes av stora guldpärlor.
 
Lägg till lite skimrande dekorationer på serveringsfatet så ser det ännu festligare ut.
 
Guld och glitter... kanske ett tips inför nyårsafton?
 
 
 
 
 
 
Chokladmuffins
 
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

3. Rör ner smält smör, gräddfil och kaffe.

4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

5. Smält chokladen över ett vattenbad, låt svalna och rör ner i smeten.

6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.

7. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

 
Publicerat: 2012-12-06 Kl: 21:17:00 | I kategori: Cupcakes